Біотехнологія – це сукупність промислових методів, які застосовують для виробництва різних речовин із використанням живих організмів, біологічних процесів чи явищ. Зараз технологія біологічних процесів набирає в сучасному світі винятково велике значення. Взаємодія молекулярної біології, генетики, генної інженерії, біохімії і мікробіології, хімії і хімічної технології в області проблем біотехнології веде до створення нових біологічних агентів, вдосконалення керування біосинтезу тощо.
Майбутній фахівець з біотехнології буде володіти знаннями в біотехнології виробництва різних харчових продуктів, біологічно активних добавок, ферментів і антибіотиків. Біотехнолог об’єднує в собі і мікробіолога, і хіміка, і спеціаліста з оцінки якості продуктів харчування. Фахівці подібного професійного рівня вважаються цінними працівниками. Вони необхідні на підприємствах харчової, переробної, фармацевтичної та парфумерно-косметичної галузей промисловості.